Thursday, November 1, 2012

MERANCANG HIJRAH


Assalamu’alaikum kepada semua pembaca khususnya adik-adik remaja yang dikasihi sekalian. Ketika sedang menyiapkan artikel kali ini, penulis merasakan masa berlalu sangat pantas. Rasanya seakan baru sahaja memasuki tahun 2012. Tetapi untuk beberapa hari lagi, tahun 2012 ini akan meninggalkan kita. Paling penting, kita umat Islam akan memasuki bulan Muharam tidak lama lagi. Kedatangan Muharam sudah tentu menjadi titik permulaan untuk kita semua berhijrah melakukan transformasi diri yang lebih baik daripada sebelumnya. InsyaAllah.

Allah berfirman dalam surah Ar-Ra’d, ayat 11 yang bermaksud:
“ Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.”

Ayat di atas cukup jelas kepada kita betapa signifikan melakukan hijrah dalam mengubah diri menjadi insan yang lebih baik, lebih soleh dan lebih bertaqwa. 

Pernahkah pula adik-adik remaja di luar sana mendengar ungkapan ini ‘fail to plan is plan to fail (gagal merancang ialah merancang untuk gagal)’? Penulis yakin tentu ramai yang pernah mendengarnya. Walaupun begitu, sejauhmana kita benar-benar memahami peri-penting ungkapan tersebut dalam merancang kehidupan kita?

Berikut adalah cara-cara bagaimana merancang hijrah untuk menjadi insan remaja soleh:-
1)     Tetapkan matlamat- iaitu matlamat yang realistik. Sebagai contoh, SOLAT LIMA WAKTU SEHARI SEMALAM TANPA GAGAL+ IBADAH SUNAT (Qiyammullail seminggu sekali, baca Al-Qur’an dan tafsirnya, amalkan zikir mathurat setiap hari).

2)     Doa dan niat. Sentiasa berdoa dan memperbaharui niat untuk menjadi insan soleh kerana Allah Ta’ala. Perihal doa ini pernah diungkapkan sebagai senjata orang mukmin. Doa menjadikan kita kuat ketika lemah, memberikan kita dorongan ketika kita rasa putus asa, menjadikan kita hamba yang sangat lembut hati dan sentiasa mendambakan pertolongan Allah. Manakala, memperbaharui niat pula akan mengingatkan diri untuk sentiasa fokus mencari keredhoaannya.3)     Usaha dan Ikhtiar. Kita perlu berusaha dan mencari pilihan terbaik (ikhtiyar)untuk menjayakan proses mencapai matlamat hijrah. Antara usaha yang boleh dibuat ialah seperti menghadiri kelas-kelas tahsin solat, tahsin bacaan Al-Qur’an yang ada di kawasan terdekat, berkawan dengan sahabat-sahabat yang soleh, meninggalkan majlis atau program sia-sia (lagho) dengan mendekati majlis-majlis ilmu, kem-kem ibadah untuk memantapkan rohani. Jangan segan untuk mencari ilmu agama walaupun agak terlambat kerana pepatah Arab pernah menyatakan ‘tuntutlah ilmu walaupun sehingga ke liang lahad.”


4)     Bertawakal. Proses berikutnya dalam menjayakan rancangan hijrah diri adalah bertawakal setelah sehabis usaha dilakukan. Allah Ta’ala berfirman, ‘faiza ‘azamta fa tawakkal ‘ala Allah’ (Maka setelah kamu berazam, maka bertawakkallah ke atas Allah Ta’ala.) Tawakal ini penting sebagai memupuk diri supaya sentiasa bergantung kepada Allah Ta’ala dalam kehidupan.

5)     Muhasabah diri. Bagaimana mahu menentukan rancangan hijrah sentiasa berjalan baik? Caranya sudah tentu dengan melakukan muhasabah diri. Tidak ada salahnya kalau kita membuat jadual ibadah tahunan kita untuk tujuan menilai diri. Sekurang-kurangnya, dengan cara itu, kita dapat memperbaiki segala kelompongan dan usaha hijrah berkesan.

Kesimpulannya, ‘tepuk dada, tanyalah iman.’ Jom adik-adik remaja! Kita rancang hijrah kita menjadi insan yang lebih soleh, lebih bertaqwa. Selamat maju jaya dan salam awal Muharam pada semua. Wassalam.

2 comments:

Jurnal Murahan said...

Kak fa sebagai mentee hehe bagus2

Jurnal Murahan said...

kak fa bile nak update blog lagi?